fbpx
0,00 / przedmiot

Twój koszyk

Brak produktów w koszyku

Curry z ziemniakami, kalafiorem i szpinakiem

W ostatnim czasie ziemniaki przeżywają mały kryzys. Panuje przekonanie, że są tuczące, nudne i pospolite. Nic bardziej mylnego, z kartofelków można wyczarować mnóstwo ciekawych dań. Ja osobiście uwielbiam purée ziemniaczane, dla podkreślenia smaku dodaje musztardę francuską. Ziarenka gorczycy idealnie urozmaicą z pozoru nudne danie. Dzisiaj jednak przedstawiam wam przepis na jednogarnkowe szybkie danie. Curry z ziemniakami i kalafiorem przekona niejednego przeciwnika wegetariańskich dań do tego, że warzywami można się najeść.

 

 

Czego potrzebujemy:

  • jeden świeży kalafior
  • trzy średnie ziemniaki
  • 150g szpinaku świeżego
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżka pasta curry
  • 300g bulionu warzywnego
  • dwa ząbki czosnku
  • olej kokosowy
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka papryka

 

 

 

Kalafior kroimy w różyczki, sparzamy gorącą wodą. Ziemniaki obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Szpinak myjemy i odstawiamy do osuszenia.

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej kokosowy, dodajemy puste curry i drobno posiekany czosnek. Cały czas mieszając podsmażyć zawartość patelni. Dodajemy kurkumę i słodką paprykę. Mieszając, dodajemy 3 -4 łyżki mleczka kokosowego tworząc gęstą pastę. Wlewamy bulion, resztę mleczka kokosowego i gotujemy.

– JAK WYBRAĆ DOBRE ZIEMNIAKI?

Pamiętajmy, przy wyborze ziemniaków warto zwrócić uwagę na kształt i wygląd skórki. Niedopuszczalne są zazielenienia, które powstały w wyniku ekspozycji bulwy na promienie słoneczne. W wyniku tego działania w ziemniaku wytworzył się szkodliwe glikoalkaloidy.

Dodajemy kalafior i pokrojone ziemniaki. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dodajemy umyty wcześniej szpinak. Gotujemy około 1 minuty, tak aby szpinak był smażony, a nie ugotowany.

Przyprawiamy danie świeżą posiekaną kolendrą i podsmażoną na oliwię ostrą papryczką. Curry najlepiej będzie smakować z ryżem pełnoziarnistym.

SMACZNEGO!

Skórka ziemniaka powinna być jasna i gładka. Ciemne przebarwienia mogą świadczyć o częstym nawożeniu, co jest równoznaczne z dużą zawartością azotanów.

Musisz byćlogged in aby dodać komentarz.

© 2020 Kalarepa Store.
All rights reserved.

W kontakcie

ul. Montwiłła 16c                 05-825 Grodzisk Mazowiecki
zamowienia@kalarepastore.pl wspolpraca@kalarepastore.pl

Obserwu nas!

Zapisz się do naszego biuletynu, aby otrzymywać nasze wiadomości i oferty do skrzynki odbiorczej!

X