fbpx
0,00 / przedmiot

Twój koszyk

Brak produktów w koszyku

Kruche ciasto z rabarbarem

Rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem. Jak byłam mała to moja babcia zrywała dla swoich wnuków rabarbar. Następnie obrane i kwaśne gałązki maczaliśmy w cukrze. To cudowne wspomnienie wraca każdej wiosny i powoduje że zdaje sobie sprawę jak bardzo cieszą mnie małe rzeczy. Dziś na moim blogu udostępniam wam mój przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Uwielbiam wypieki, które nie są słodkie a lekko kwaśne.

Czego potrzebujemy do kruchego ciasta:

  • 70g cukru
  • 220g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150g zimnego masła
  • jedno jajko

 

  • 15-20 łodyg rabarbaru

 

Kruszonka:

  • 180g mąki
  • 60g cukru
  • 100g masła

 

 

Suche składniki łączymy ze sobą. Następnie dodajemy zimne masło oraz jajko. Całość razem zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formujemy kulę, spłaszczamy i zawijamy w folię spożywczą. Zawinięte ciasto odstawiamy do zamrażarki na minimum 30 minut.

W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 3-4 cm kawałki.

Zdrowe i pyszne warzywo

Niespodzianka! Rabarbar jest warzywem. Bardzo zdrowym źródłem luteiny, która wpływa dobroczynnie na nasz wzrok i skórę. Zwiększone spożycie luteiny nawadnia i uelastycznia naszą cerę.

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Zmrożone ciasto należy zetrzeć na grubej tarce do wcześniej przygotowanej formy. Pamiętaj całe dno musi być dokładnie pokryte. Podpiekamy w piekarniku przez około 10 minut, aż ciasto delikatnie się zarumieni.

Pokrojony rabarbar układamy na cieście i zabieramy się do przygotowania kruszonki. Nie słodzę rabarbaru, ponieważ zależy mi na tym by ciasto było lekko kwaśne. Słodka będzie kruszonka. W rondelku roztapiamy masło (nie zagotowujemy). W misce łączymy wszystkie suche składniki. W momencie, gdy masło będzie bardzo mocno podgrzane, przelewamy je do miski i energicznie mieszamy. Powinniśmy uzyskać grudki”. Uzyskaną kruszonkę posypujemy ciasto. Blachę wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 30min.

Ciasto jest pyszne. Idealne dla osób, które za bardzo nie przepadają za słodkimi ciastami.

 

 

Musisz byćlogged in aby dodać komentarz.

© 2020 Kalarepa Store.
All rights reserved.

W kontakcie

ul. Montwiłła 16c                 05-825 Grodzisk Mazowiecki
zamowienia@kalarepastore.pl wspolpraca@kalarepastore.pl

Obserwu nas!

Zapisz się do naszego biuletynu, aby otrzymywać nasze wiadomości i oferty do skrzynki odbiorczej!

X